Kitesurfing en FengShui

Soms is het belangrijk iets totaal anders te doen. Iets waarbij je bewust de grenzen opzoekt van waar je je gemakkelijk bij voelt en er dan overheen gaat. Daar was ik naar op zoek. Een activiteit wat niets met mijn werk te maken heeft, waar ik geen groter doel bij heb. Het was zelfs niet belangrijk of ik het kon of niet. Het enige dat ik voor ogen had is dat ik het ging doen. Hoewel ik geen trouwe volger ben van de Star Wars films moest ik toen ik het besluit genomen had denken aan een citaat van Yoda: “There is no try. You do or you do not.” In het proberen van iets zit een zekere mate van halfslachtigheid, waarbij de mogelijkheid dat het mislukt al ingecalculeerd wordt. Maar of het lukt of niet lukt is niet de juiste vraag. Het gaat er in eerste instantie om dat je het doet. Of het gelukt is kom je pas achter nadat je het gedaan hebt. Wat Yoda feitelijk wil zeggen, als ik zo vrij mag zijn, is dat het gaat om de intentie die je er zelf inlegt. Binnen de Chinese geneeskunde hebben we het over Yi, de intentie en focus waarmee je iets onderneemt. Ik had mezelf uitgedaagd en besloten een cursus Kitesurfing te volgen.

Even helemaal los van mijn werk als therapeut Chinese geneeskunde, dacht ik. Maar niets was minder waar. Ik had mezelf met veel moeite in een wetsuit gehesen, wat ik al confronterend genoeg vond. Daarover heen kreeg ik een zware riem om mijn middel, waar de kite aan gekoppeld zou worden. In verband met veiligheidsvoorschriften moest ik een reddingsvest aan met daaroverheen een groot t-shirt met reclame van het bedrijf dat de lessen verzorgde. Alsof dat niet genoeg was om alle gevoel van eigen waarde te verliezen moest ik een helder blauwe helm op. Zo mocht ik rollend over het strand. Op dat moment was is heel erg blij dat ik niemand had uitgenodigd om te komen kijken. Los van mijn fysieke vertoning was ik erg nieuwsgierig naar wat er ging komen.

Een stukje theorie over hoe de wind waait, vanuit welke hoek het moet waaien om veilig te mogen kitesurfen en waar de wind ten opzichte van je eigen positie het sterkste waait was al uitgelegd. Deze externe wind kreeg plots een andere betekenis. Het was een kracht om rekening mee te houden. Op de fiets kwam ik nooit verder dan mee- of tegenwind. In mijn werk kom ik wel klachten tegen die veroorzaakt zijn door onder andere de wind, interne wind of externe wind: de brenger van 100 ziektes. Meestal komt het in combinatie met koude en vocht. Bijvoorbeeld de dakbedekker die in de frisse lente wind met de eerste zwakke zon met ontbloot bovenlijf zich op het dak in het zweet werkt. De poriën zijn open door de inspanning, het vocht en de koude komen door de wind diep het lichaam binnen. De kans is groot dat hij die avond een verkrampende pijn in zijn rug heeft. Een acute wind-koude.

Naast de wind was er nog een andere kracht om rekening mee te houden: de zee. Het wetsuit hield het koude water voor het grootste deel van mijn lichaam af, waardoor het qua temperatuur comfortabel was in de zee vanaf het eerste moment. Geen adem inhouden of gillen en koude rillingen bij de eerste aanraking van het water, zoals normaal gesproken. Om te oefenen zochten mijn begeleider Bas en ik een stuk zandbank op uit de kust. Door de uitgebreide bepakking was ik een stuk minder wendbaar en zwemmen tegen de stroom in een stukje moeilijker. Een van de hulpmiddelen achterop mijn bepakking, wat me tot dan toe niet was opgevallen, was een stevig handvat. Aangekomen bij de zandbank probeerde ik de grond onder mijn voeten te vinden. Blijven staan was door de stroming in combinatie met de uitrusting een enorme uitdaging. Het leek alsof mijn voeten elke keer weggeslagen werden door de zee en ik zo beetje bij beetje over de randen van de zandbank dreef. Eenmaal stevig met mijn voeten op de zandbank werd de kite aan me vast gekoppeld. Gelukkig wist Bas waar de handvat voor was, anders was ik met kite en al met een smak op het strand terechtgekomen. Hij hield de handel stevig vast, zodat ik me kon concentreren op het vasthouden van de kite in de juiste stand ten opzichte van de wind terwijl mijn benen onder mijn lichaam heen en weer bungelde. Als een meisje van drie dat wil rennen, maar door een tuigje in de lucht wordt gehouden terwijl haar benen fietsen in de lucht. Het water wilde me de ene kant opduwen en de wind een andere. Het was aan mij beiden te balanceren.

Duidelijk is dat ik geen natuur talent ben. Na drie dagen les was ik niet verder gekomen dan bodydragging. Daarbij wordt je met de wind in de kite plat op je buik door het water getrokken. Mijn benen bungelen achter me door het water zonder dat ik een plank onder mijn voeten heb gevoeld. Hoewel ik deze lessen begonnen ben met de gedachte iets te doen dat niets met Chinese geneeskunde te maken had, ben ik tot de conclusie gekomen dat er geen ontkomen aan is. De elementen waar ik direct mee werkte waren wind en water. Chinees is dit letterlijk Feng ( wind) en Shui ( water). De fengshui is gericht op harmonie tussen natuurlijke en gecreëerde vormen. Wanneer een ruimte Fengshui is ingericht voelt de ruimte harmonieus en prettig aan. Fengshui is meer dat alleen wind en water, maar zijn direct onderdeel van de vijf elementen: hout, vuur, aarde, metaal en water. De elementen zijn niet te controleren, noch te beheersen. De kracht van de wind combineren met de stroming van het water is een kunst die gebaseerd is op het subtiel aanvoelen en sturen. Op momenten voelde ik dat de wind met de juiste kracht de kite vooruit blies, ik stromend door het water in volle harmonie met mijn omgeving vooruit kon komen. Een gelukzalig gevoel en een letterlijk fengshui moment. Totdat ik net de verkeerde kleine beweging maakte en de wind genadeloos de kite op het water klapt en met een ruk tot stilstand kom. Dit balanceren is een kunst en alleen mogelijk met een ultiem respect voor de potentiële brute kracht van wind en water, voor de schoonheid van de natuur. Een ervaring om nooit te vergeten.