Soep bij guur en koud weer

Soep bij guur en koud weer

Zodra de R in de maand is en de wintermaanden zich aandienen  zijn we bevattelijk voor een verkoudheid en griep. Een groot aantal soorten virussen kan dit veroorzaken. Dat niet iedereen ziek wordt is afhankelijk van de kracht van het virus, de mate waarin we blootgesteld zijn aan het virus en vooral de sterkte van onze eigen weerbaarheid.

De symptomen in een land met een koud en vochtig klimaat zijn vaak: spierpijn, een versnelde hartslag, rillingen, een loopneus. In dat geval is er sprake van een wind-koude die binnen gekomen is. Onderstaande recept zorgt dat je verwarmt wordt van binnen en de pathogeen naar buiten werkt, door te gaan zweten, zodat je sneller hersteld.

De verse gember verwarmt de maag en zorgt er met name voor dat je gaat zweten. De azijn zet ook de poriën open. De lente ui is net als de gember scherp van smaak, waardoor het naar de oppervlakte werkt: je gaat zweten. De zoete eigenschap van de rijst zorgt dat het geheel makkelijk opgenomen wordt en te verteren is. De combinatie van smaken maakt dat het een goede soep is om bij een beginnende verkoudheid of griep te nemen, zodat je sneller hersteld.

De rijstesoep, congee, wordt in China veel gegeten als ontbijt met wisselende ingrediënten. Zelf eet ik graag de resten van risotto als ontbijt.

Eeuwige rijst soep

100 gr zoete rijst (dessert/ risotto/sushi rijst)

7 gr      lente uit ( alleen witte deel)

15 gr    gember, in kleine stukken gehakt

30 ml  rijstazijn

Kook de rijst met ruim water, 1 deel rijst op 6/8 eenheden vocht. In plaats van water kun je ook biologische kippen bouillon kiezen. Breng de rijst aan de kook en laat daarna 2 tot 6 uur zacht pruttelen. Het gebruik van een slow-cooker is hiervoor ideaal. Een andere optie is dat je de pan met rijst in een hooikist zet, nadat de rijst zacht is en er nog voldoende warm water in de pan staat. In plaats van een hooikist kun je de warme pan met deksel in oude handdoeken wikkelen. Voeg lente ui en gember toe. Laat 5 minuten meekoken. Voeg de azijn op het laatste moment toe.

Drink het warm, waarna je onder de dekens duikt om te gaan zweten. Drink twee keer per dag, in ochtend en avond, voor twee dagen.

Eetsmakelijk

慢慢 吃

màn màn chī*

*letterlijk betekend het: eet langzaam. Door de tijd te nemen voor het eten, smaakt het eten beter.