BARBARA JENNER

Barbara Jenner - Qi Quest

Voor geschiedenisles heb ik als 15 jarige op de internationale school in New Delhi (India) gekozen een werkstuk te schrijven over de culturele revolutie in China. Ik raakte gefascineerd door het land, waardoor mijn ouders mij in 1987 meegenomen hebben naar China om het met eigen ogen te aanschouwen. Deze fascinatie was besmettelijk. Mijn vader is nadien 12 jaar gaan werken in China, waar mijn moeder zich gestort heeft op de kookkunst.

Ik ben in 1990 politicologie gaan studeren in Amsterdam, om de machtsstructuren beter te leren begrijpen, met internationale betrekkingen en migratie als specialisatie. Tijdens mijn studie ging ik jaarlijks naar China, waar ik veel gezien en gereisd heb. Hier ben ik in aanraking gekomen met Qi Gong, Tuina-massage, de Chinese filosofie en vooral de mensen. Een Qi Gong meester in Chengdu heeft me er in 1995 op gewezen dat ik er iets mee moest doen. Ik glimlachte vriendelijk met een stellige overtuiging dat dat in dit leven niet gaat gebeuren en heb het naast me neergelegd.

Na mijn studie heb ik voor het FSC-keurmerk voor goed bosbeheer gewerkt en vervolgens vijf jaar met en voor uitgeprocedeerde asielzoekers in Haarlem. Maar het zaadje was geplant en liet me niet meer los totdat ik in 2007 het roer omgooide en Chinese geneeskunde ben gaan studeren. Dit heeft mijn leven een andere wending gegeven.

Tijdens de opleiding wordt vaak gezegd dat de mens onderdeel van de natuur is, wat ik voor kennisgeving had aangenomen. Een bezoek aan het Natuur Historisch museum in Londen met mijn twee zonen bracht hier verandering in. Het kwartje viel bij de afdeling over mineralen, waar uitgelegd werd dat verschillende mineralen de basis vormen van onder meer de huidige computer technologie en smart phones. Letterlijk alles om ons heen komt uit de natuur, waar de mens onderdeel van uitmaakt. We zitten er middenin en zijn er een onlosmakelijk mee verbonden, wat de basis is van Chinese geneeskunde.

In 2012 heb ik de opleiding acupunctuur, Tuina en westers medische basis afgerond. Vanaf dat moment heb ik meerdere bijscholingen gevolgd over oa vrouwengezondheid, tuina-advanced, yin-tuina en Dr Tan methode in binnen en buitenland. In 2022 rond ik mijn kruidenopleiding af.  In datzelfde jaar ben ik bestuurslid geworden van de Nederlandse Vereniging Acupunctuur (NVA) met als doel Chinese geneeskunde meer onder de aandacht te brengen.

Wanneer je eenmaal geproefd hebt aan de schoonheid van Chinese geneeskunde weet je dat je nooit bent uitgeleerd. Ik zie het als een voorrecht patiënten in de praktijk te begeleiden met hun klacht met als doel om de grip op de eigen gezondheid weer terug te pakken.