BARBARA JENNER

Barbara Jenner - Qi Quest

Van kleins af aan heb ik een fascinatie voor de natuur gehad en was met regelmaat in het bos te vinden. Op 14 jarige leeftijd werd ik door mijn ouders meegenomen naar India, waar ik drie jaar op een internationale school zat. We moesten voor geschiedenisles een onderwerp uitzoeken waar we een werkstuk over moesten schrijven. Zo ben ik gefascineerd geraakt door de culturele revolutie in China en het onrecht in de wereld. Naar aanleiding van dat werkstuk namen mijn ouders me in 1987 mee naar China om het met eigen ogen te zien. Hoewel ik weer in Nederland ging wonen, zijn mijn ouders ruim 12 jaar in China blijven wonen en werken.

In Nederland ben ik in 1990 politicologie gaan studeren aan de UvA, om de machtsstructuren beter te leren begrijpen, met internationale migratie als specialisatie. Tijdens mijn studie ging ik jaarlijks naar China, waar ik veel gezien en gereisd heb. Hier ben ik in aanraking gekomen met Qi Gong, Tuina-massage, de Chinese filosofie en vooral de mensen. Na mijn studie ben ik gaan werken bij het FSC keurmerk, voor duurzaam bosbeheer, in het gebouw van Staatsbosbeheer. Na de geboorte van mijn eerste zoon kwam ik terecht bij Stem in de Stad, in Haarlem om het project te leiden van uitgeprocedeerde asielzoekers. Mijn ervaring en liefde voor de Chinese filosofie bleef knagen, waardoor ik besloot om Chinese geneeskunde te gaan studeren. Dit heeft mijn leven een andere wending gegeven.

Tijdens een bezoek aan het Natuur Historisch museum in Londen met mijn twee zonen viel het kwartje bij de afdeling over mineralen. Bij de beschrijving van quarts stond dat de computer technologie hierop gebaseerd is. Andere mineralen vormen de grondstof voor verf en telefoons. Sindsdien zie ik dat alles om ons heen uit de natuur komt. De kozijnen, het glas, alle gebruiksvoorwerpen. Het plastic is terug te voeren naar aardolie, wat een eindresultaat is van een eeuwen lang onderdruk gezette composthoop. De mens komt uit diezelfde natuur. We zitten er middenin en zijn er een onlosmakelijk onderdeel van.

Dit past helemaal in de filosofie van Chinese geneeskunde. In 2012 heb ik de opleiding acupunctuur, Tuina en westers medische basis afgerond. Vanaf dat moment heb ik meerdere bijscholingen gevolgd over oa vrouwengezondheid, tuina-advanced, yin-tuina en Dr Tan methode in binnen en buitenland. In 2022 rond ik mijn kruidenopleiding af.

Wanneer je eenmaal geproefd hebt aan de schoonheid van Chinese geneeskunde weet je dat je nooit bent uitgeleerd. Ik zie het als een voorrecht patiënten in de praktijk te begeleiden met hun klacht met als doel om de grip op de eigen gezondheid weer terug te pakken.